Babs kök

Med passion för mat & dryck

Hej och varmt välkommen till min matblogg. Jag heter Barbro, men kallas Babs och har en djup passion för allt som har med mat, dryck och godsaker att göra. Här tänker jag mig att jag ska dela med mig av mina bästa "husmorsknep", recept och idéer. Kanske kan jag inspirera någon; kanske till och med mig själv i det långa loppet. 

 

Min stora passion för mat och matlagning föddes hemma i mammas kök när jag bara var en liten, liten flicka. Min mamma var fantastiskt duktig på att laga goda maträtter och hon, liksom jag, trivdes väldigt bra där i köket. Matlagning och tillverkning av drycker och godsaker är en mycket kreativ process, särskilt om man går in för det helhjärtat. 

Mina favoritgäster vid matbordet är mina idag utflugna barn. Inget är härligare än att få ha dem samlade runt mitt matbord!

Varför vi äter det vi äter på julbordet

3 Dec 2020

December månad, det innebär att nu är det snart jul. Det må nästan vara en månad kvar, men det går ju alltid fortare än vad man tror. Ett sätt att stressa ner under julen är att klicka här för att hitta ett trevligt spel att roa sig med. Julmaten är en stor del av högtiden, men hur kommer det sig att vi äter det vi äter på julen?

Julbordet kan lätt ses som en krönika av vår mathistoria. Dock är det mycket av det vi äter idag, inte något vi har gjort i alla tider. Under 1800-talet var det rätt fattigt i bondesamhället och då bestod lyxen med av en smörklick i gröten. De äldsta inslagen på julbordet, det är dopp i grytan, grisfötter och sylta. Dock är det allt mindre vanligt att ha detta idag.  Under första delen av 1900-talet utvecklades charkuteriindustrin med julkorvar, leverpastejer och prinskorvar. De billiga och lättillgängliga produkterna blev snabbt populära inslag på julbordet. Sedan, under andra hälften av 1900-talet så kom julaftonsmiddagen att gå från att vara en 3–4 rätters sittning till att bli en enda stor julbuffé.

Saker vi gärna äter till jul (och ibland midsommar och påsk med)

Sill är något som finns med på julbordet, så väl som vid påsk och midsommar. Man hade redan under senmedeltiden en torrare variant av kryddsillen, men bara de rikare människorna, så klart. Det då kryddorna kom från andra sidan jorden och var dyra. När kryddorna sjönk i pris började de även användas av allmogen.

Inlagd i socker- och ättikslag blev sillen först under den senare delen av 1800-talet.

Dopp i grytan tillhör en av de äldsta rätterna på julbordet och sträcker sig så långt tillbaka som till 1000-talet. Förr inleddes ofta julen med lunch med dopp i grytan.

Julskinka är för många ett måste, men det finns även helskinka till andra högtider, som är lite samma sak. Denna kom så klart från den slaktade julgrisen, som bara de mer bemedlade hade råd med, men saltades ner och sparades oftast till midsommar. Julskinkan blev ett vanligt inslag på julbordet först under 1900-talet i takt med det ökande välståndet och när fler och fler flyttade in till städerna.

Julkorven tillhör en av de äldsta rätterna på julbordet. Men med tiden har den ersatts av prinskorven.

Gravad lax har förekommit i Sverige sedan 1600-talet. Från början handlade det mer om en form av fermentering som resulterade i något som mer liknade surströmming.

Köttbullar är det många som anser vara helt och hållet svenskt av många. Men det finns varianter av köttbullar i stort sett över hela världen. Under 1700- och 1800-talet var de vanligare att koka köttbullarna, som frikadeller. På julbordet hamnade köttbullarna först efter andra världskriget.

Den klassiska rödbetssalladen känns som en julrätt som alltid varit med, men faktum är att den i dagens form skapades så sent som på 1960-talet.

Janssons frestelse fick sin nuvarande form runt förra sekelskiftet. Den har sitt ursprung från 1800-talets ansjovislådor. Att ätas på julbordet började man först under 1970-talet.

Glöggen har medeltida anor och dess motsvarighet finns i flera länder. I slutet av 1800-talet hade glöggen blivit en svensk jultradition och de flesta vinhandlare hade sin egen glöggblandning. I dag finns mängder av varianter och smaksatta glöggsorter.

1910 lanserades julmusten som ett alkoholfritt alternativ till öl. Men det var först på 1930-talet som den började kallas julmust.

Sedan finns det så klart en massa fler rätter vi äter på julbordet, för en del är det ett måste att ha just vissa saker.

Vem gillar inte Ernst?

26 Apr 2020

När det kommer till Ernst Kirchsteiger så verkar det som om svenska folket delar sig i två. Antingen så älskar de honom eller så avskyr de honom. För egen del så tycker jag om honom! Gillar verkligen att se på hans olika program. Sedan kan det ju diskuteras en del om de saker han tillverkar ibland om de är snygga eller inte. Men för det mesta är det fina grejer han gör.

Små smarta husmorsknep

7 Mar 2020

Det finns grymt många olika sorters husmorsknep att ta till i olika situationer. Det när du ska laga mat, eller när du ska städa eller göra andra saker. Här är några bra knep samlade:

Sluta gråta när du hackar löken. Dela först löken på mitten och spola kallt vatten mellan lökens olika lager. Vattnet neutraliserar den gas som löken alstrar och tårarna undviks. Alternativt kan du lägga den i frysen ett tag innan du ska hacka den. Då slipper du tårarna av gaserna som släpps ut när du skär upp den. 

Om du har bränt kastrullen, så kan du ta den diskade torra kastrullen och gnugga sockerbitar på den brända ytan. Det brända försvinner efter några sockerbitar och ihärdigt gnuggande.

För att göra rent kakel i badrummet så kan du dela en citron och gnid kakelplattorna eller glaset till duschväggarna. Har du mycket kalk på plattorna eller glaset får du upprepa några gånger. 

Hur gör ni er julskinka?

5 Dec 2019

Det finns flera sätt att tillaga julkskinka på. En del köper färdigkokta och bara griljerar på egen hand. Jag vill dock allt göra den helt själv. Jag kokar inte min på spisen som en del, utan jag ugnsbakar min. Det blir godast så tycker jag. Sedan så klart en god griljering på det.

Just julmat är en favorit hos mig och det är snart dags att börja förbereda en hel del av detta, då vi redan kommit in i december månad.

Trevligt med brödbakning

30 Aug 2019

Jag bakar i stort sett allt mitt eget bröd. Jag tycker det är så onödigt att köpa färdigt bröd, när det går att göra så mycket själv. Det är dyrt att köpa samt att det blir bra mycket godare att göra det själv. Det finns ju så många bra brödrecept att använda sig av. Jag bakar en massa olika sorters bröd. En favorit är surdegsbröd och självklart har jag en egen surdegsgrund jag använder!

Det är inte bara ungdomar som spelar online

9 Apr 2019

Senior vinner online

Matlagning är min passion här i livet, men det är inte det enda jag gillar. Jag tycker också om att spela på nätet. Många jag pratar med verkar tro att det mest är ungdomar som spelar på casino, och att vi gamlingar sitter i en bingohall och dricker kaffe och duttar med pennor. Struntprat säger jag! En spännande spelautomat på ett nätcasino höjer pulsen rejält, och när man vinner pengar så är det extremt roligt. Så här och nu sticker jag hål på myten att nätspel bara är till för de unga; Vi gamla älskar det också och jag kommer nog aldrig sluta spela. 

Det gäller att spela sunt

Det gäller att ha koll på casinon i Sverige och inte bara ta ett i högen. Själv brukar jag besöka Sveacasino som är Sveriges största sajt för jämförelse av casinon på nätet. De har testat alla sidorna själva och skriver om dem på sin sida. Där kan man alltid hitta spelsidor där man är helt trygg. Sveacasino har också massor av bra tips på hur man ska tänka när man vill spela online, och de har dessutom bra information om spelproblem. Jag har, på deras inrådan, satt en spelbudget som jag håller. Jag sätter in max 500 kronor och om jag inte vinner så sätter jag inte in mer. Hittills i år har jag satt in totalt 1 500 kronor på casinon, och har haft turen att ta ut över 7 000 kr. Bara tack vare tips jag fått hos Sveacasino. 

Husmorstips - rengöra ugnen

18 Feb 2019

Ugnen, den är ofta bortglömd. Man lagar mat i den, det rinner ut, över och kan bränna fast. Det finns en massa medel att köpa för att rengöra ugn, men de är inte bra för vare sig miljön eller den egna hälsan. Det finns en massa andra bra knep istället. Ett av dem ser du i klippen, då man använder sig av såpa.

Det går även att göra rent ugnen med ättika eller med bikarbonat.

Ättika är bra att göra rent med. Värm upp din ugn till 50 grader och ställ in en ugnsfast skål med 24 procentig ättika. Låt verka i 1 timme och stäng av ugnen. När ugnen svalnat något torkar du enkelt ur allt gammalt smuts med såpa och vatten.

Bikarbonat är perfekt till riktigt smutsiga ugnar. Blanda bikarbonat och varmt vatten till en pasta och smeta in i ugnen. Häll ättika eller vit vinäger i en sprayflaska och spraya på bikarbonaten - det kommer börja bubbla och fräsa. Låt verka en stund och torka sedan bort med en trasa eller svamp.

Mustig köttgryta

31 Jan 2019

Vintertid är den perfekta tiden för att göra långkok och olika typer av köttgryta tycker jag. Jag gjorde förr alltid allt på spisen, i en gjutjärnsgryta, men nu har jag även skaffat mig en Crockpot, som jag även den använder titt som tätt. Idag delar jag med mig av ett recept på en mustig köttgryta som passar perfekt nu i januari/februari.

Mustig köttgryta med rödvin och schalottenlök

Ingredienser - 4 portioner

500 gram oxgrytbitar
0,5 paket bacon
2 msk oxfond, med rödvin, Touch of Taste
1,5 dl vatten
1 st paprika(or), röd
8 st Schalottenlök(ar)
10 st champinjoner
2 dl grädde
1 nypa(or) timjan
1 nypa(or) salt
1 nypa(or) peppar

Tillagning
Skär lök, bacon och paprika i bitar och fräs tillsammans med champinjonerna i en gryta.
Lägg upp på fat och bryn köttet i samma gryta. Häll på vatten och fond, låt sjuda på låg värme under lock i ca. 1.5 timme. Mot slutet av kokningen tillsätt baconfräset, grädde och timjan.
Smaksätt med salt, peppar och eventuellt mer fond.
Servera med ris och grönsallad.